filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Star Wars: The Last Jedi

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Star Wars: The Last Jedi, Rian Johnson, Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, film, plakat, poster, artwork

© Lucasfilm, Disney

Af 18. dec. 2017

Karakter 3 ud af 6 stjerner (Middelmådig eller kedelig) til Star Wars: The Last Jedi - Star Wars: Episode VIII - The Last JediStar Wars: The Last Jedi on IMDb

1 kommentarer | Info om filmen | Trailer Star Wars: The Last Jedi Trailer

Are we there yet? Not quite.

I Star Wars 7 blev der spillet med for sikre kort. Alt for mange plotdetaljer mindede om noget vi havde set før i den første Star Wars film, og selvom mange blev fortryllet af gensynets glæde var der også mange, inkl. undertegnede, der var oprigtigt skuffede over, at man ikke gjorde mere for at udbygge Star Wars-universet.

Den kritik passer heldigvis ikke på Star Wars 8, der er et klart fremskridt i forhold til den forrige film. Med Rian Johnson ved roret - som både instruktør og manuskriptforfatter - er The Last Jedi væsentligt mindre forudsigelig og byder på regulære overraskelser, der er med til at give filmen den kant som The Empire Strikes Back også havde. Træerne vokser dog ikke ind i himlen.

Historien i The Last Jedi er noget rod, og hvad der kan synes som smarte dramaturgiske kneb er i mine øjne et forsøg på at dække over filmens manglende røde tråd, for hvad handler The Last Jedi egentlig om?

Modstandsbevægelsen, med Prinsesse Leia i spidsen, er hårdt presset af Den første orden, der med modbydeligt store krigsskibe - som får imperiets Star Destroyers til at ligne tændstikæsker - har presset de tapre krigere til det yderste. Med evnen til at spore andre skibe i hyperspace har Den første orden stillet Prinsesse Leia og hendes følgesvende skakmat. Noget må gøres.

Finn vil ombord på Den første ordens gigantiske skib, Supremacy, for at slå sporingsenheden fra. En umulig opgave der sender ham på en mission til det dekadente casino Canto Bight, hvor han skal finde en kryptograf, der kan få ham ombord på Supremacy. Og her løber filmen ind i sit største problem.

Handlingsforløbet omkring Canto Bight tager uendeligt lang tid, og når man har set The Last Jedi til ende er det desværre alt for tydeligt, hvor filmen kunne have skåret 30 minutter af handlingen og dermed opnået en mere effektiv spilletid. Mellemakten er ganske enkelt ligegyldig og får filmen til at miste pusten efter en lovende start, hvilket også går ud over sidste akt, som på ingen måde er kedeligt, men som har mistet den nerve, som der blev lagt ud med.... Plotlinier startes op, viser sig ikke at føre nogen vegne, kommer måske til at betyde noget i Star Wars 9, føles unødvendige - The Last Jedi mangler fokus.


Hvad er det egentlig den vil fortælle? Skal vi langt om længe finde ud af, hvem Reys forældre er, hvorfor Kylo Ren er så skide sur og om Luke Skywalker vil smide emo-attituden og komme ind i kampen. Det kommer desværre aldrig til at stå helt klart. Vi får ganske vist svar på spørgsmålene, men på så tvetydige måder, at Rian Johnson må have flere overraskelser oppe i ærmet.

Når det er sagt, følte jeg mig i store træk ganske godt underholdt. De positive sider opvejer klart de negative, og det er skønt at Disney har turdet at droppe nostalgikortet og taget nogle chancer med en af verdens mest elskede filmsagaer.

Actionscener er der egentlig ikke så mange af, men dem der er er spektakulære, og selvom enkelte CGI-effekter falder igennem er det overordnede visuelle udtryk tilbage ved det beskidte, industrielle design, som kendetegnede den første trilogi, og som jeg tror mange har savnet.

Kylo Ren, spillet af Adam Driver, er stadigvæk herligt intimiderende, Driver skal have stor ros for at give rollen som Darth Vader-fanboy så mange lag. Rens konfliktfyldte sind brænder igennem lærredet og har en stor del af æren for at mange scener fungerer bedre end de egentlig burde. Anderledes står det til med Mark Hamill i skikkelse af gnavpotten Luke Skywalker. Hans personlighedskifte bliver aldrig rigtigt overbevisende. Ikke så meget pga. Hamills skuespillerevner, men fordi manuskriptet insisterer på, at galaksens mest ukuelige optimist har kastet håndklædet i ringen. Det giver ingen mening.
Det føles heller aldrig helt rigtigt, når Prinsesse Leia er på lærredet. Nogen stor skuespiller - tror allerede den første dødstrussel er landet i min indbakke - var Carrie Fisher altså ikke, og det er desværre tydeligt, når nostalgilagene - og vemodet over hendes alt for tidlige død - skrælles væk. Leia er Leia, men uden substans eller nogen form for bid. Carrie Fisher har ikke noget at arbejde med. Karakteren er ligegyldig.

The Last Jedi er en Star Wars-film, der hverken er fugl eller fisk, men som trods alt har så meget nyt at byde på, at jeg glæder mig til Star Wars 9, som forhåbentlig får en mere fokuseret handling. Rian Johnson har udtalt, at man ikke skal tage alt, hvad man har set i The last Jedi for gode varer, så måske er vi så heldige, at Star Wars 9 får samlet op på de mangler som mellemakten i The Last Jedi lider under. Man har lov at håbe.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Star Wars: The Last Jedi


Produktionsår: 2017
Alternativ titel: Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
Instruktion: Rian Johnson
Manuskript:
Komponist: John Williams
Fotograf: Steve Yedlin
Skuespillere: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Gwendoline Christie, Domhnall Gleeson, Carrie Fisher, Billie Lourd, Andy Serkis, Joseph Gordon-Levitt, Laura Dern, Oscar Isaac, Benicio Del Toro, Kelly Marie Tran, Justin Theroux, John Boyega.
Spilletid: 152 min
Filmstudie: Lucasfilm, Disney

Detaljeret info om Star Wars: The Last Jedi på IMDBTilladt for alle

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Star Wars: The Last Jedi'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork
Dysfuktionalitet er ligeså synonymt med jul som brunkager og gløgg. Jeg tror ikke der findes nogen, der ikke kan genkende mi ...
Læs anmeldelsen
Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork Mission: Impossible - Fallout, MI6, Christopher McQuarrie, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (0 film)

2019