filmkorndk

Vi bliver MEGA glade, hvis du Liker vores side.

Split

filmkorn.dk grafik kolonFILMANMELDELSE

Split, M. Night Shyamalan, film, plakat, poster, artwork

© Blinding Edge Pictures

Af 27. jan. 2017

Karakter 4 ud af 6 stjerner (God) til SplitSplit on IMDb

Skriv kommentar | Info om filmen

James McAvoy leverer en brudsikker præstation som skizofren mand med 23 personligheder.

Man kan sige meget om M. Night Shyamalan, men nogen uinteressent instruktør er han ikke.

På trods af den forbandelse som har hvilet over ham siden gennembrudsfilmen, Den 6. sans, hvor han overraskede biografgængere verden over med et gennemført genialt plottwist - som publikum efterfølgende har forventet i alle hans film - har han skam formået at overraske mange gange siden hen.

Som oftest med simple karakterstudier, hvor handlingen træder i anden række, og hvor der har været noget at glæde sig til hen mod slutningen, hvor Shyamalan nærmest traditionen tro hiver en kanin op af hatten på trods af at publikum fra første sekund har forsøgt at gennemskue evt. kommende twists.

Det gælder også Split, der som karakterstudie af en skizofren mand med 23 personligheder - og en vordende 24. - er en ren tour de force ud i James McAvoys evner som skuespiller og Shyamalans evne til at overraske.

... Split er måske noget tam set med et moderne gyserpublikums øjne, nok mest af alt fordi Shyamalan er en langsom fortæller, men det gør den ikke mindre interessant af den grund.
Uden at vide, hvor Shyamalan leder os hen, frygter man for tre tilfangetagne pigers skæbne, som er i den skizofrene hovedpersons hænder.
Pigerne forsøger at udnytte deres fangetagers mange personlighedsskift, som spænder fra en 9-årig hiphopper til en voksen OCD kontrolfreak, og det er her filmen har sin styrke, for man ved aldrig helt, hvornår den gode McAvoy skifter personlighed og pigernes fremskridt pludselig vendes til det modsatte. Som modspil har McAvoy den unge og talentfulde Anya Taylor-Joy, der spiller den skarpeste af de tre piger, da hendes opvækst har givet hende et kendskab til de mere dyriske sider af mennesket, som hun forstår at bruge mod sin uforudsigelige modstander.

Som publikum har man en forventning om, hvad filmen vil med os. Hvordan Shyamalan manipulerer os, så han kan hive tæppet væk under os til sidst. Det er disse forventninger og tolkninger som leder op til en slutning, hvor alting faktisk er som det ser ud til og så alligevel er meget mere end det.Din vurdering:

filmkorn.dk grafik kolonINFO

Split


Produktionsår: 2016
Instruktion: M. Night Shyamalan
Manuskript:
Komponist: West Dylan Thordson
Fotograf: Mike Gioulakis
Skuespillere: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, M. Night Shyamalan, Haley Lu Richardson, Jessica Sula, Brad William Henke, Betty Buckley, Sebastian Arcelus, Lyne Renee, Izzie Coffey, Ameerah Briggs, Neal Huff, Rosemary Howard, Julie Potter, Nakia Dillard.
Spilletid: 117 min
Filmstudie: Blinding Edge Pictures

Detaljeret info om Split på IMDBTilladt over 15

filmkorn.dk grafik kolonKOMMENTARER

Skriv kommentar til 'Split'.


Navn


Spamkontrol - skriv tallet 4 med bogstaver: 

Kommentar


E-mail - bliv opdateret ved nye indlæg i denne tråd.
Frivilligt felt! - din e-mail benyttes kun til denne service.


filmkorn.dk - Info og kontaktoplysninger

Hvem er vi?
Filmkorn.dk er en seriøs hobbyblog bestyret af de to højpandede filmentusiaster Hugger og Gabriel. Bloggen blev startet i 2009 under navnet navlefnuller.dk

Hvorfor filmkorn?
Det kan synes underligt, at kalde en filmside for filmkorn i en tid, hvor de analoge filmmedier er på kraftigt tilbagetog. Og så alligevel ikke; for det digitale filmmedie bruges sjovt nok ikke kun til at skabe klinisk perfekte billeder, men også til at manipulere med de digitale pixels, som må siges at være filmkornets afløser. Foto-apps som Instagram o.lign. er blevet kæmpe successer fordi de giver brugeren mulighed for at genskabe fordums tids analoge kendetegn, som bl.a. er filmkornet.

Filmkornet lever med andre ord i bedste velgående og bygger på underlig vis bro mellem de gamle og de nye medier. Se blot de mange foraer på internettet, hvor voldsomme diskussioner finder sted, hver eneste gang en filmklassiker er blevet digitalt restaureret, og teknikerne har formastet sig til at fjerne alt, hvad der kan minde om filmkorn i billedet. Den diskussion vil vi nu ikke gå ind i. Vi vil blot konstatere, at filmkornet åbenbart er kommet for at blive.

Hvad vil vi?
På filmkorn.dk vil vi anmelde film, og vi vil diskutere film. Vi håber du vil være med til at skabe et interessant site ved at kommentere vores skriblerier.

Filmkorn.dk er et hobbyprojekt, så forvent ikke en uudtømmelig kilde af anmeldelser, men en hyggelig, lille side, hvor vi skriver om film, når tiden er til det, og når vi synes, der er noget interessant at skrive om.

Hvordan anmelder vi?
Som udgangspunkt ud fra værkets præmisser og kvalitetsmæssige håndværk.
Vi vurderer en film i forhold til genre og formål - er der lagt op til underholdning eller eftertænksomhed og hvordan klarer filmen sig på disse punkter. En anmeldelse vil altid være en subjektiv vurdering - husk det!

Karakterskala:


Fremragende


Meget god


God


Middelmådig eller kedelig


Dårlig


Umådeligt dårlig

Reklamer:
Dem gør vi os ikke rigtigt i. Vi tjener ingen penge på vores anmeldelser. Vi skriver dem udelukkende for sjov - fordi film interesserer os.

Copyright:
Al tekst på siden tilhører de oprindelige forfattere som angivet ved hver enkelt artikel. Du må gerne citere fra filmkorn.dk med kildeangivelse.
Billeder brugt i anmeldelser og lignende tilhører de respektive udgivere i henhold til loven om ophavsret.

Kontakt os:
Ønsker du at kontakte os, kan du skrive en mail til os.

Filmkorn RSS-feed

Blogdesign ©, håndkodning og SEO af Peter Gabriel.

Redaktør: Peter Gabriel.

Optimized for Safari and Firefox web browsers [Valid RSS] 

 
Captain Marvel
Captain Marvel, Anna Boden, Ryan Fleck, film, plakat, poster, artwork
Kan Marvel overhovedet lave dårlige film? Ja, det så vi med Thor 2, der var tåkrummende dårlig, og den først Captain America, ...
Læs anmeldelsen
A Star Is Born
A Star Is Born, Bradley Cooper, film, plakat, poster, artwork
A Star Is Born er et remake af et remake af et remake. Ja, Hollywood er ikke særligt opfindsomme længere, og man graver dybere o ...
Læs anmeldelsen
Aquaman
Aquaman, James Wan, film, plakat, poster, artwork
Der lægges hårdt ud med en alt for stramt klippet forhistorie om Aquamans forældre, der i Temuera Morrisons og Nicole Kidmans f ...
Læs anmeldelsen
Den tid på året, Paprika Steen, film, plakat, poster, artwork Overlord, Julius Avery, film, plakat, poster, artwork Halloween, David Gordon Green, film, plakat, poster, artwork The Predator, Shane Black, film, plakat, poster, artwork The Equalizer 2, Antoine Fuqua, film, plakat, poster, artwork The Meg, Megalodon, Jon Turteltaub, film, plakat, poster, artwork

Karakter-gennemsnit (1 film)

2019